Selecteer een pagina

20 oktober 2021

Opening expositie Katja Westerhoff en Hans van der Maarel in de Rotonda zaal en van collectief Evenwicht in de benedenzaal.

Mevrouw Olga Dovgar – directrice van de  bibliotheek, genoemd naar V.V. Mayakovsky Nevsky 20 opende de avond. Ze benadrukte de vriendschap die er is ontstaan tussen leden van Stichting “Vrienden van St. Petersburg”  en de bibliotheek. Buiten het vakmanschap, dat van de tentoonstelling afstraalde zijn het ook de warme betrekkingen over er weer, die haar goed doen. Dat er nog veel manifestaties als deze moge volgen.

Hierna werd een video-opname vertoond van onze nieuwe Consul Generaal in Sint- Petersburg, dhr Carl Peersman. Hij sprak warme woorden, over de kwaliteit en inhoud van de exposities. Het belang voor de betrekkingen tussen Nederland en Rusland. De video is hieronder geplaatst. Helaas voor de meeste van ons spreekt dhr. Peersman zijn gehele toespraak uit in het Russisch.

Tweede spreker: Hans van der Maarel – mede exposant.

Derde spreekster: Katja Westerhoff. Een samenvatting: Het is altijd fijn om zoveel vertrouwde gezichten te zien. Om bij elkaar te zijn. Dat hebben we allemaal nodig, denk ik, elkaar te zien en ontmoeten. Speciaal in deze moeilijke tijd. Wat is het mooier om dat hier te doen. In de voormalige Nederlandse Kerk met Nederlandse en Russische vrienden. In deze bijzondere expositie. Een expositie van Licht en Vriendschap. Ieder probeert op zijn/haar manier dat licht te verwoorden in de hoop, dat de ander dat mag zien en aanvoelen. Ook wil ik het licht laten schijnen op onze jarenlange vriendschap tussen Nederland en Rusland. In de hoop dat dát licht nooit zal doven.

De opening eindigde met orgelspel en zang. Daniël Zaretsky begeleidde zangeres: Юлия Яковенко (Julia Jakovenko) – sopraan aan het conservatorium, die een prachtig ” Ave Maria” zong. Het korte concert was van een hoog professioneel niveau. Velen waren tot tranen geroerd.

Hieronder foto’s en de toespraak van de Consul-generaal in Sint-Petersburg: dhr. Carl Peersman, op video.

Onderstaand foto’s en Video concert: Katya Bacilenok  (met heel veel dank!)